DC Swiss - Strojni uvaljivači navoja

DC Swiss - Strojni uvaljivači navoja

  • srijeda, 11.10.2023.

7 činjenica o uvaljivačima navoja

Za razliku od većine CNC alata za obradu odvajanjem čestica, uvaljivači navoja, poznati i kao ureznici za utiskivanje navoja, Forming Taps ili Roll Taps, rade tako što oblikuju navoj a ne režu ga. Iz tog razloga prilikom izrade navoja nema špene, pa nema ni kanala za izbacivanje.
U nastavku ćemo navesti 7 jedinstvenih činjenica o uvaljivačima navoja, a neke bi vas mogle iznenaditi.
DC Swiss - Strojni uvaljivači navoja

1. Nema špene

Prilikom izrade navoja uvaljivačima ne stvara se špena niti se bilo koji dio materijala izbacuje. Uvaljivač doslovno oblikuje obradak umjesto da ga reže kako bi proizveo navoje. Materijal se formira unutar rupe kako bi izradio oblik navoja.

2. Rezna ulja omogućuju smanjeno trenje i stvaranje topline

Uvaljivači za oblikovanje navoja zahtijevaju dobro podmazivanje. Unatoč činjenici da se špena ne stvara niti izbacuje, ulja za rezanje pomažu uvaljivaču da u kontaktu s materijalom smanji trenje i stvori toplinu. Kanali za hlađenje projektirani su na bočnim stranama uvaljivača i dizajnirani su da osiguraju dovoljno prostora za lubrikant da uđe i izađe iz radnog komada.

3. Samo određeni materijali se preporučuju za izradu navoja uvaljivanjem

Nisu svi materijali prikladni za oblikovanje navoja uvaljivanjem. Zapravo, pokušaj korištenja uvaljivača u pogrešnom materijalu može rezultirati značajnim oštećenjem radnih dijelova i alata. Najbolji materijali za ovu jedinstvenu vrstu izrade su čelik, aluminij, mesing, bakar, nehrđajući čelik i drugim riječima, svaki materijal koji ostavlja špenu dobar je kandidat za oblikovanje navoja uvaljivanjem. Materijali koji ostavljaju praškaste komadiće, poput lijevanog željeza previše su krti, što rezultira neučinkovitim i poroznim navojima.

DC Swiss - Strojni uvaljivači navoja

4. Uvaljani navoji su jači od konvencionalnih navoja

Formiranje navoja proizvodi puno jače navoje od konvencionalnih metoda urezivanja zbog pomaka čestica metala u radnom komadu. Također, konvencionalni ureznici proizvode špenu koja može ometati proces izrade navoja.

5. Izbacivanje špene nikada nije problem kod izrade navoja

U konvencionalnim primjenama narezivanja navoja kao i kod većine primjena strojne obrade, izbacivanje špene predstavlja problem. To je posebno izraženo u slijepim rupama budući da špena nastala na samom dnu rupe često mora prijeći veliku udaljenost prije nego što se učinkovito ukloni. Međutim, kod uvaljivača navoja špena nije problem.

6. Uvaljivači navoja imaju dulji vijek trajanja

Uvaljivači za izradu navoja su nevjerojatno učinkoviti, budući da je njihov vijek trajanja alata čak do 20x duži od konvencionalnih ureznika s obzirom da nemaju oštrice koje bi se otupile. Također brzina izrade može biti do 2x brža od standardnih ureznika.

7. Uvaljivači navoja trebaju veći promjer predbušenja

Uvaljivači navoja zahtijevaju veći promjer rupe kod formiranja navoja od standardnih ureznika. To je zato što ovi alati stalno utječu na stjenke rupe tijekom procesa oblikovanja navoja. Ako je veličina rupe prije oblikovanja premala to bi rezultiralo prekomjernim trošenjem alata, prevelikim zakretnim momentom i mogućim lomom.

Više tehničkih informacija o uvaljivačima navoja možete pronaći u DC Swiss katalogu:

DC Swiss - katalog


Mrežna stranica trgostal-lubenjak.hr koristi kolačiće (cookies) u svrhu analize prometa. Klikom na gumb "Prihvati" ili nastavkom korištenja ove stranice pristajete na korištenje kolačića.
Prihvati Više o kolačićima i promjena njihovih postavki